Projekt

 

A zsidosag.haver.hu weboldal egy, a Haver Alapítvány által létrehozott komplex oktatási anyag gyűjtemény és eszköztár. Az itt található tartalmakkal első számú célunk volt, hogy középiskolás diákoknak és tanáraiknak, valamint minden érdeklődőnek segítséget nyújtsunk olyan témák kutatásában és feldolgozásában, mint a XX. századi magyar és zsidó történelem, a zsidó örökség és kultúra, valamint Budapest történelmi zsidónegyede.

 

A nyitóoldalon látható történelmi idővonal a magyar zsidóság XX. századi történelme iránt érdeklődő laikus számára kíván kiindulópontot nyújtani. 17 rövid fókuszpontban villan fel e történelem 17 kiválasztott sarokpontja, amely mögött megszámlálhatatlanul sok egyéni és közösségi történet rejtőzik. Az történelmi idővonal sikeressége azon is áll, hogy az olvasó kedvet kap-e e történetek felkutatásához. Az itt kiemelt nagy történelmi folyamatok ugyanis éppen ezekben az apróbb történetekben válhatnak igazán átélhetővé.

Az összefüggések megértéséhez hasznos lehet mindaz, amit egy-egy oldal tartalmaz: a kiválasztott téma összefoglaló bemutatása, a kapcsolódó fényképek és források, illetve a további elmélyülést segítő linkek. A fókuszpontok kiválasztásában szerepet játszott a hazai történelemoktatásban – egyelőre még – uralkodó kronologikus szemlélet, illetve az a szempont, hogy az egymáshoz kapcsolódó fejezetek íve követhető legyen az olvasó, a felhasználó számára.

De a történelmi idővonal magán viseli az alkotók személyes megközelítését is a témához: ez minden történetmesélésnél igaz, de különösen az egy közel százéves korszakot átölelő összefoglaló esetében. Ilyen értelemben a történelmi idővonal a magyar zsidóság XX. századi történelmének egy lenyomata.

A történelmi idővonal szövegeit Liska Márton írta.

 

A QR almenü pont alatt a látogató egy interaktív térképet és gyűjteményt talál, mely Budapest történelmi zsidónegyedének helyszíneit mutatja be. A Haver Alapítvány önkéntes oktatói immáron 10 éve tartanak sétákat a történelmi zsidónegyedben középiskolásoknak és egyetemistáknak. Az ez idő alatt felhalmozott ismereteinket és tapasztalatunkat próbáltuk átültetni erre a felületre, egy olyan tudástárt és eszközt létrehozva, mely lehetővé teszi bárkinek, hogy saját, személyre szabott városi sétát állítson össze magának a pesti zsidónegyedben.

A helyszínek és történetek válogatásakor gondosan ügyeltünk rá, hogy a végeredmény minél sokszínűbb és izgalmasabb legyen, a zsinagógáktól a romkocsmákig, a műemlék épületektől a kulturális kötődésű helyszínekig. Ez a felület nem véletlenül kapta a QR nevet – ez ugyanis a Belső-Erzsébetváros területén elhelyezett QR-kódokra utal. Ezek beolvasásához csupán egy okoseszközre és egy QR kód olvasó applikációra van szükség, s ha ezek megvannak, indulhat is a séta! A sétát azonban nem csak így, de akár virtuálisan is meg lehet tartani, csupán a képeken látható helyszínekre és történetekre kattintva. Ettől függetlenül mindenkit, aki megteheti arra biztatunk, hogy mozduljon ki, és keresse fel teljes valójukban ezeket az ismert vagy kevésbé ismert helyszíneket.

A QR helyszínek szövegeit Molnár Judit, Székely Jutka és Tordai Bence írta.