Kultúrák találkozása

 

Amikor a történelmi zsidó negyedről beszélünk, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a XVIII. század második felében és XIX. század elején a kerület benépesítői a legkülönbözőbb nemzetiségű kereskedők voltak: görögök, törökök, románok, szerbek, macedónok, s nem utolsó sorban németek.

A mai Király utca és környéke akkoriban olvasztótégelyként működött, olyan térként, ahol ezek a kereskedők találkozhattak, árut cserélhettek. A Kelet-Európából érkezőknek Pest volt az első állomás nyugatra való utazásuk során, emiatt Pest ezen része a szárazföldi kikötőváros szerepét vette fel. Fontos megjegyezni, hogy még az akkori pesti zsidóság sem tekinthető homogén közösségnek. Itt egyrészt két különböző etnikai csoportról  (askenáz és szefárd), illetve további jó néhány származás és hagyománybeli, majd később irányzatbeli különbségről beszélhetünk.

A korabeli úgynevezett zsidó negyed tehát nem csupán zsidóknak, de egy sor más vallású és nemzetiségű polgárnak adott helyet. A XIX. század első felében a közép- és kelet-európai kereskedők fő találkozóhelye az Orczy-ház volt. Itt cserélt gazdát az a tömérdek áru, ami Kelet-Európából nyugatra tartott és fordítva: marhakupecek, gabona- és bőrkereskedők, kisiparosok pezsgő világa volt ez. Az üzletelés és a társalgások ennek megfelelően lengyel, orosz, német, jiddis nyelven folytak. A kávézóban számos német nyelvű és nyugat-európai újság is elérhető volt.

A városrész egyik leghíresebb épület-komplexuma, a Gozsdu-udvar megépülés nagyban kapcsolódik a negyed egyik jelentős kisebbségének történelméhez. Az átjáróházat 1901 és 1904 között (a Nagyvásárcsarnok és Széchenyi fürdő tervezője) Cziegler Győző tervei alapján építette a Gozsdu Alapítvány. Az alapítvány nevét Emanoil Gojdu-ról vagyis Gozsdu Manóról, a román származású író, politikus, jogászról kapta, aki végrendeletében minden vagyonát a történelmi Magyarországon élő görögkeleti ortodox vallásúak és román diákok tanulmányainak segítésére ajánlotta fel. A Gozsdu udvar Holló utcai részén, a Holló utca 8. szám alatt ma is működik a Román Ortodox Egyházközösség kápolnája.