Kulturális Terek

Az utóbbi években romkocsmák és egyéb alternatív kávézók közvetlen vonzásterében egyre-másra jelentek meg olyan sokszínű kulturális terek, melyek a városrész, sőt egész Budapest közösségi-kulturális életét nagyban meghatározzak: galériák, könyvesboltok, designboltok, műhelyek, próbatermek stb.

A 2011-ben – önkormányzati rendelet miatt – bezárt Hegedű utcai Tűzraktér például egész sor műhelynek, próbateremnek adott helyett, ahová színi társulatok, zenekarok, iparművészek, költözhettek be, és végezhették kreatív-kulturális tevékenységüket jótékony, támogató légkörben. A Rumbach Sebestyén utcában találjuk a galériaként, műhelyként és kávézóként is üzemelő Printát, nem messze innen a Madách sétányon pedig a szintén többféle műhelyt és designboltot egyesítő Telepet. A kiállítóterek, műhelyek és közösségi terek alternatív irányvonalakat követnek, igyekeznek helyet adni azoknak a művészeknek, akik nem részei a hivatalos kultúrának, hivatalos kánonnak. A többfunkciós romkocsmák, vendéglátóhelyek mellett, megjelentek galériák, stúdiók is. Ezekről is elmondható, hogy alulról építkező kezdeményezések, melyek általában nem élvezik az állam vagy más hivatalos intézményrendszer állandó támogatását.Ezeknek, az utóbbi néhány évben létrejött kulturális tereknek a megléte és működése bizonyítja, hogy az újonnan kialakuló helyszínek és azok látogatói is egészen másféleképpen, a hivatalos keretektől eltérően képzelik el a kultúra élvezését, fogyasztását. Az új tendenciák nemcsak a közönségre hatnak serkentőleg, de a művészekre, a műalkotásokra és azok megjelenési formáira is.

Az alulról építkező kulturális terek mellett, természetesen a hivatalos kultúrába jobban beépülő kőszínházak, galériák, múzeumok sem tűntek el a kerület ezen részéből. Ezeknek az intézményeknek korábban leginkább a Nagymező utca adott otthont, mára már egész Belső-Erzsébetvárosban megtalálhatjuk őket: a Király, a Wesselényi, a Rumbach Sebestény utcában, a Madách téren vagy éppen a Gozsdu udvarban. Egy-egy újabb üzlet vagy galéria megjelenése is azt mutatja, hogy a Király utca és környéke nem csupán a romkocsmák és alternatív szórakozóhelyek kedvelőit érinti meg. A belváros kulturális életének és komolyzenei szcénájának egyik legfontosabb intézménye a Liszt Ferenc tér és Király utca sarkán található Zeneakadémia. A negyed Károly körúti végén találhatjuk az Örkény (korábban Madách) színházat, valamint a Spinoza házat, amely kiállításoknak, előadásoknak és egyéb kulturális rendezvényeknek ad helyet. Szintén ezen a részen, a Rumbach Sebestyén utcában található az RS 9 színház, a Dohány utcában pedig Hátsó Kapu. A zsidó negyed két legnagyobb zsinagógája, a Dohány, illetve a Rumbach Sebestyén utcai évente több kulturális programnak, leginkább koncerteknek ad helyet. A különleges akusztikájú épületek és a Dohány zsinagóga orgonájával igazán egyedülállónak mondhatók mind a zsinagógák mind pedig a budapesti koncerttermek tekintetében. Ezek mellett két nagyobb kulturális programsorozatnak, a Zsidó Nyári Fesztiválnak és a Negyed 6 Negyed 7 fesztiválnak is Belső-Erzsébetváros ad otthont.