Értékmegőrzés

 

Az egykori zsidónegyed építészetileg és hangulatában is egyedülálló Budapesten. Belső-Erzsébetvárosban sétálgatva, még ma is érzékelhető, az organikus városi fejlődés közel 150 éve. Az épületek jelentős része a XIX. századból való, gyakran olyan neves építészek munkái mint Hild József, Pollack Mihály vagy Cziegler Győző.

A második világháború óta azonban a negyed állapota, a házak kondíciója egyre romlik. Sem a szocializmus, sem pedig a rendszerváltás utáni döntéshozóknak nem sikerült olyan egységes tervet kialakítani, mely az értékmegőrzésre koncentrálna és a 100-200 éves házak megőrzését, esetleges felújítását részesítené előnyben. Az utóbbi két évtizedben, egy-két kivételtől eltekintve, a kerület kiárusítása még nagyobb méreteket öltött. Bár 2002-ben az Andrássy út vonzáskörzeteként az UNESCO védett területnek nyilvánította az egykori zsidónegyedet, a régi épületek elbontása tovább folytatódott, és ezzel párhuzamosan megkezdődtek a modern lakóházak, hotelek és egyéb stílusidegen épületek erőszakos beépítése. Az értékmegőrzés természetesen nem a konzerválást jelenti, hiszen a városi skanzenek létrehozása nem érdeke sem az ide járóknak, sem pedig a helyi lakosoknak.

 

A műemlék-épületek kortárs szemléletű helyreállítása ugyanakkor mind a városvezetés, mind a kerület, mind pedig a lakók hosszú távú érdekeit szolgálná. Az ÓVÁS! civil szervezet 2004 óta igyekszik tenni a negyed értékmegőrzéséért: civil akciókkal és tüntetésekkel hívja fel a figyelmet a jogtalan bontásokra és szakmai anyagokat állít össze a hivatalos intézmények és a városvezetés számára, egyeztet a döntéshozókkal és igyekszik társadalmi-civil összefogással nyomást gyakorolni a vezetőkre. Célja, hogy a tisztán anyagi érdeket felváltsa az a fajta gondolkodásmód, mely az újításban nem kizárólag a régi teljes eltörlését látja. A városvédők szorgalmazzák a kerület rehabilitációját, de mindezt a helyi közösség, az érintettek bevonásával, kedvezményezve a zöldterületeknek és a gyalogos közlekedésnek, hogy a lakók ismét birtokba vehessék és magukénak érezhessék. Mindehhez elengedhetetlen, hogy mi magunk is tudatosítsuk, mekkora kincs van a kezünkben történelmi városrészeinkkel.

 

 

Linkek:

ÓVÁS! Egyesület